Johan Fretz

Toriman (schrijft / speelt / spreekt)

De Zachtmoedige Radicaal

Nu is het tijd voor zijn solodebuut in het theater: ‘De Zachtmoedige Radicaal’ is een zeer persoonlijke en humorvolle vertelling van ‘Onder de Paramariboom’. Over een zwerftocht door het land van zijn moeder, Suriname. Over het omarmen van tegenstellingen in jezelf, in een tijd dat het woord Identiteit steeds beladener wordt. Deze geboren verhalenverteller neemt je mee op reis: muzikaal, met scherpe blik en gouden lach.

‘Toen ik aan deze voorstelling begon, wist ik nog niet goed wat ik ging maken: een echte conference of juist een persoonlijke vertelling over Suriname, kleur bekennen met gemengd bloed, een zoektocht naar identiteit. Tijdens de try-outs werd me al snel duidelijk dat ik eens vol voor het tweede moest durven kiezen, ongeacht welk label daarbij past. Of het uiteindelijk een cabaretvoorstelling is geworden met toneelelementen, of meer een toneelvoorstelling met muziek, of een monoloog vermengd met kleinkunst, ik weet het oprecht niet, maar wat ik in elk geval zeker weet: het is een tori geworden, het Surinaamse woord voor Verhaal. In Suriname leerde iemand me: ‘Wees een tru toriman!’ , een zin die ik ter harte heb genomen. En voor die tori nodigt deze blaka/bakra/moksi toriman jullie van harte uit.

De Zachtmoedige Radicaal is een show die je optilt en je hart verovert, maar bovenal is dit een unieke vertelling van een geboren verhalenverteller.

Tekst & Spel: Johan Fretz
Regie: Rick Stout
Muziek: Maarten Stok
Lichtontwerp: Wannes van der Veer
Decorontwerp: Klasiena Soepboer & Wannes van Der Veer
Kostuumontwerp: Esmee Thomassen
Techniek: Willemijn Ottevanger en Wannes van der Veer

Enkele publiek en persreacties:

“Fretz als een TRU TORIMAN”

“De tweede helft begint met een krachtige en tot nadenken stemmende rap in Ku Klux Klan-kledij waarin de nare sociale opvattingen en de Gutmensch door elkaar worden gehusseld.”

TheaterKrant

“Het persoonlijke maakt Johan Fretz authentiek en origineel”

“In de regie van Rick Stout toont Johan Fretz zich een innemende verteller die in poëtische taal en relativerende grapjes een aansprekend beeld oproept van zijn multiculturele stamboom. „Ik ben de optelsom van toevalligheden”, zegt hij.”

NRC

“een prachtige, ontroerende, persoonlijke en confronterende voorstelling. Johan vertelt een verhaal wat er toe doet.”

Bianca

“Op soepele wijze verweeft Fretz persoonlijke verhalen met maatschappelijke thema’s. Het resultaat is soms grappig, soms schrijnend, soms aandoenlijk en altijd volledig oprecht.
Dit is een maker die zijn verhaal ádemt en dat werkt aanstekelijk.”

Anouk

Een verademing om eens nuance te horen en een ‘zachtere’ kijk op wereld en mens. Waarschijnlijk is hier zijn ‘dubbel bloed’ (géén hálfbloed) de reden van.
Een mooie combinatie van verhaal vertelling en cabaret.

Nienke Veldhuizen

Hierbij de speellijst voor de theaters bij u in de buurt!

Voorlopig geen voorstellingen

Verder Bericht

Vorige Bericht

0 Reacties

© 2022 Johan Fretz

Thema door Anders Norén